bewaar.mij

Wat design kan betekenen in het vormgeven van jouw oude dag

 

2019-2020

Partners: Bureau Moeilijke Dingen, Ans Tummers-Heemels (TU/e)
Mede mogelijk gemaakt door: CLICKnl Fieldlab Sense of Home, Fontys

 

Het product ‘Bewaar.Mij’ geeft babyboomers handvatten voor het inrichten van hun eigen oude dag. Het product draagt bij aan het behouden van eigen regie in het dagelijks leven, versterkt de zelfredzaamheid en ondersteunt daarnaast de professional in het bieden van passende persoonlijke zorg die voor veel mensen uiteindelijk nodig zal zijn.

We worden ouder. Ouder worden gaat vaak gepaard met de bijbehorende (chronische) mentale en fysieke uitdagingen. Daarnaast worden we als samenleving geacht zelfredzamer te zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de babyboomers gewend om zelf keuzes te maken, eigen regie in handen te hebben en te houden, en op te komen voor hun eigen belangen. Het is en zal dus straks nog meer voor zorgprofessionals niet meer volstaan om een ‘standaard’ zorgpakket te leveren. 

Daarnaast zal één op de vijf Nederlanders geconfronteerd worden dementie (bij vrouwen is dit zelfs één op de drie. Er worden tot op heden weinig (technologische) handvatten geboden om deze eigen regie en zelfredzaamheid in te richten voor en door ouderen. 

 

Uit onderzoek is gebleken dat het nadenken, reflecteren en bezig zijn met “advanced care planning” (ACP) veel voordelen kan bieden tijdens het ouder worden. Het proces zelf wordt als positief ervaren, vooral om de doelen, de persoonlijk waarden en intense emoties bij het ‘ouder worden’ vooraf al bespreekbaar te maken. Hiermee staat de persoon in kwestie meer open voor verandering en ondersteuning.
De familie ervaart dit proces ook als positief. Belangrijke levensvragen, maar ook praktische en emotionele onderwerpen worden nu al bespreekbaar gemaakt en dit draagt bij aan het contact tussen ouderen en hun naasten. 

 
Previous
Previous

social design workshops

Next
Next

nieuw/oud